Laatst kreeg ik een aanvraag voor een teambuildingstraining voor één dag. Doorvragend naar wat de opdrachtgever graag wilde bereiken, kwam ik er al snel achter dat het in dit geval inderdaad echt om een teambuildingtraining ging. Het team was pas sinds kort samengesteld uit verschillende afdelingen en tot nu toe was er nog geen enkele vorm van cohesie ontstaan. Het doel was om het team tot één te smeden en de onderlinge communicatie te verbeteren. Ik legde hem uit dat het kweken van een communicatief vaardig team nooit in één dag te bereiken is.
De term teambuildingstraining wordt vaak gebruikt door eventbedrijven om hun klant mee te lokken. Echter is een training totaal iets anders dan een event. Het niet goed inzetten van deze termen kan leiden tot verkeerde verwachtingen en een gedesillusioneerde opdrachtgever. Voor al bestaande teams die een beetje zijn ingedut zijn de events voor één dag absoluut een leuke manier om de spirit terug te krijgen. Er zijn gelukkig tegenwoordig steeds meer eventbedrijven die hier bewust van zijn en coaches inhuren om fun en een gerichte teamtraining samen te brengen. Dit zijn echter altijd meerdaagse programma's! Hieronder heb ik de verschillende termen die rondcirculeren op het gebied van coaching (waaronder teambuilding) beschreven om duidelijk te maken wat het verschil is tussen een training, event, cursus of workshop.
Cursus
Volgens van Dale is een cursus een reeks van lessen. De cursist volgt een aantal lessen waarbij veel kennis of technieken wordt aangeleerd. Vaak is er relatief weinig ruimte om het aangeleerde ook te oefenen. Een cursus kan je dan ook het beste zien als een opleiding, waar je veel kennis opdoet, maar je pas in het werkveld ontdekt hoe je het geleerde moet implementeren.
Workshop
Een workshop is een korte cursus van vaak één dag(deel). Tijdens een workshop wordt een specifiek onderwerp of techniek besproken en/of aangeleerd. Door de korte tijd is het onmogelijk het 'geleerde' echt goed eigen te maken. Bij coaching wordt de workshop vaak ingezet om een onderwerp (weer terug) op de kaart te zetten. Ik begin een workshop dan ook vaak met de zin: "Ik hoop dat ik vandaag niets nieuws zeg, maar dat er vooral veel -oh ja- momenten ontstaan". Bijvoorbeeld bij de workshop communicatie. De meeste mensen die deze workshop voorgeschoteld krijgen hebben ooit op hun opleiding wel eens gehoord over lichaamstaal of over de verschillende type ontvangers, ook iedereen weet dat concreet zeggen wat je wilt, beter werkt dan vage omschrijvingen. Vaak zakt die informatie in de loop van de jaren weer weg en vergeten ze het geleerde in te zetten. Een workshop kan de boel weer even op scherp zetten. Een workshop is vaak inspirerend en ondersteunend.
Training
Trainen is letterlijk oefenen totdat je het beheerst. In sport vinden we het heel normaal om een activiteit net zo lang te herhalen tot je het beheerst. Ik heb heel wat trainings-uurtjes besteed om uiteindelijk een bepaalde klimwand te kunnen bedwingen. Bij een training wordt dus specifieke, beperkte kennis/techniek aangeleerd en daarna net zolang geoefend totdat het geleerde 'eigen' is geworden. Is een training dan niet heel saai? Nee hoor, want je kan natuurlijk wel elke keer een andere oefening doen die hetzelfde eindresultaat heeft. Dat houdt het dynamisch, actief en uitdagend. Gaat een training dan eindeloos door? Nee, een training vindt binnen een afgebakende periode plaats, zodat de aangeleerde kennis zo efficient mogelijk kan worden ingezet. Een jaar na de training kan het goed zijn om een workshop te volgen om de kennis weer even op te frissen.
Motivational speech
Een steeds groter wordende manier van informatie overbrengen is door middel van een motivational speech. Je ziet het regelmatig bij het programma De Wereld Draait Door, maar nog beroemder zijn de TED talks. Motivational speeches kunnen over allerlei onderwerpen gaan, maar worden altijd op een inspirerende wijze verteld. Vroeger werd het vooral gezien als een werkwijze van goeroe's die zieltjes willen winnen. Tegenwoordig houden gerenomeerde wetenschappers over de meest uiteenlopende onderwerpen dit soort speeches, waardoor een bredere doelgroep geinteresseerd raakt voor hun onderzoek. Bij coachen wordt het gebruikt als alternatief voor de workshops. Het voordeel is dat je een grotere groep in een keer een verhaal kan vertellen. Een nadeel is dat het voor de deelnemer vrij passief is. Daarom worden motivational speeches vaak ingezet als onderdeel van een thema dag, gecombineerd met verschillende workshops.
Teambuildactiviteiten voor één dag (Teambuildingsevents)
Bij mijn intro gaf ik al even aan. Teambuilden in één dag is onmogelijk. Zijn dan al die teambuildingsevents die aangeboden worden onzinnig? Nee, absoluut niet. Echter is dit geschikt voor al bestaande teams die extra aandacht nodig hebben. Je kan onmogelijk van mensen verwachten dat ze binnen één dag hun mening over de ander volledig bijstellen, hun eigen gevoelens op zij zetten en open gaan staan voor het nieuwe team. Dat lukt gewoon niet. Bij een bestaand team is er vaak al een verbinding. Een teambuildingsevent kan deze band verstevigen en versterken.
Bij Curious Life© bieden wij verschillende workshops en trainingen aan. De op de website genoemde trainingen en workshops zijn basisprogramma's. Het kan zijn dat door tijd(gebrek), het aantal deelnemers en het onderwerp, het basisprogramma niet voldoet. In overleg met de wensen van de opdrachtgever kan het programma worden aangepast. De workshops vinden zowel buiten als binnen plaats. De trainingen voornamelijk in de buitenlucht. Voor meer informatie, neem contact op via of gebruik het contactformulier.