Mijn hartslag is maximaal en bonkt tegen mijn borstkas. De ademhaling zit hoog en ik hoor mijn snelle ademteugen. De spieren in mijn kuiten branden en mijn armen doen zeer, maar het voelt heerlijk. Ik hoor het zachte gedreun van mijn voetstappen op de bosgrond. Ik moet opletten want her en der liggen takken, waarover ik kan struikelen. Ik ben volledig geconcentreerd en er is even niets anders belangrijk dan dat ik de door mijn gewenste afstand haal binnen een goede tijd.
Wat ik net beschreef heet sporten. Je lichaam zoveel arbeid laten verrichten dat je brein niets anders kan doen dan zich te concentreren op die taak. Het onder controle houden van de ademhaling, de coördinatie van de spieren, het vasculair systeem functioneel houden, balans en nog vele andere taken strijden om voorrang. Al deze taken maken het bijna onmogelijk om met iets anders bezig te zijn dan met de sportactiviteit. Heerlijk, helemaal niets anders is belangrijk, de wereld sluit je even buiten. Alles wat jouw 's nachts wakker houdt, wordt even geparkeerd. Het is jij en je lichaam die een topprestatie leveren.
Als coach willen we dat natuurlijk niet. We willen wel dat het brein en lichaam verbonden worden, maar dan met als doel om de vraagstukken die in je leven spelen op te lossen. We willen dat het brein andere verbindingen aangaat, waardoor het positiever, creatiever en scherper reageert. Dat lukt niet als je het parkeert of negeert. Dat lukt alleen als je het onder ogen durft te zien. Veel coaches en psychologen kiezen daarom ook voor een stille setting. Ze gaan in een ruimte zitten met twee stoelen tegenover elkaar. Een voor de coach en een voor de coachee (cliënt). Bij grotere groepen worden vaak kringgesprekken ingezet. Dit is een prima systeem, maar het kan effectiever!
Uit vele onderzoeken is gebleken dat bewegen in een lage frequentie zoals wandelen, een positieve invloed heeft op ons brein én ons lichaam. Volgens onderzoek van de Universiteit van Maastricht en van de Lawrence Berkeley National Laboratory uit Calafornië, blijkt een zelfs dat een uurtje wandelen per dag gezonder en meer resultaat geeft bij een te hoog cholesterol, dan bij een half uur intensief sporten. Daarnaast is goed voor het hart, bloeddruk, botten, gewicht, spieren, darmen, stimuleert het geheugen en vermindert het depressiviteit. Alleen dat al is een goede reden om te gaan wandelen. Maar als coach ben ik meer geïnteresseerd in wat het nog meer met ons brein doet. Uit de onderzoeken is namelijk ook gebleken dat door het wandelen en tegelijkertijd een andere activiteit te voeren, bijvoorbeeld een vraagstuk oplossen, er nieuwe verbindingen ontstaan binnen de verschillende hersenkwabben (Neurale plasticiteit). Hierdoor gaat een coachee op een andere manier naar zijn problemen kijken. De oplossingen die door de coachee zelf worden aangedragen zijn creatiever, scherper en positiever.
Vanuit deze kennis is ook het Keep on Moving project© ontstaan. Een transformationeel coachingsprogramma, waarbij bewegen als middel wordt ingezet om sneller tot de doelstelling te komen. Tijdens de wandelingen worden er oefeningen gedaan die de deelnemer bewust maakt van eigen gedrag ten opzichte van de gewenste veranderingen. Als dit duidelijk is wordt er naar een daadwerkelijke transformatie toegewerkt. De transformatie bestaat dan uit een aanpassing in gedrag/houding om de doelstelling te bereiken. Immers ons gedrag is wie wij zijn en dat maakt ons uniek. Bewust zijn van eigen gedrag en eventueel gepast reageren op een situatie, maakt dat we sterker en functioneler worden!
Het Keep on Moving project© is een effectief coachingsprogramma. Bent u geinterreseerd? Neem dan contact op via de email: of vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.